De kotterbank voor op de werkvloer

Een kotterbank tweedehands is een apparaat dat wordt gebruikt om metaal te frezen, kotteren of om tapwerk te verrichten. Het ‘’kotteren’’ , dat wordt uitgevoerd door een ‘’kotteraar’’, is een proces waarbij je gaten maakt in je werkstuk, terwijl dat werkstuk stil ligt en het gereedschap draait. Kotteren wordt vooral gebruikt om een rond gat wat beschadigd, versleten of vervormd is, weer terug in de ronde vorm te brengen. Hierbij kan de machine horizontaal als verticaal boven het materiaal verplaatst worden. Kotterbanken zijn er in verschillende soorten en maten. Conventionele kotterbanken zijn kotterbanken die vooral vroeger gebruikt werden. Tegenwoordig gebruikt men veel kotterbanken met een CNC bewerkingscentrum, omdat deze de nauwkeurigheid en precisie van het proces verhogen. Daarnaast, kan de ‘’kotteraar’’ zowel langs kotteren als vlak kotteren. Bij het langs kotteren blijft de cirkel van het gereedschap gelijk en wordt het gereedschap steeds verder in een bestaand gat ingevoerd. Bij vlak kotteren wordt het gereedschap juist naar buiten gedrukt, wat voor een steeds groter wordend gat zorgt.

CNC bewerkingscentrum

Een cnc bewerkingscentrum kopen is een goed idee. Je kunt de veelzijdigheid van de CNC machine vergroten. CNC machines worden gebruikt om verschillende soorten materialen te kunnen bewerken. Een CNC bewerkingscentrum en CNC machine kan hout, aluminium, kunststof, gipsplaten en sandwichpanelen bewerken. Doordat een CNC bewerkingscentrum werkt via een volledig geautomatiseerd proces, waar de machine volledig via de computer handelt. Het resultaat van dit computersysteem is dan dat je veel efficiënter en doelgerichter kunt werken. Het gebruik van een CNC bewerkingscentrum is computergestuurd is, CNC staat namelijk voor Computer numerical control. Dit betekent dat de machine de stukken snel en nauwkeurig kan maken, in veel verschillende soorten maten en materialen. Een CNC bewerkingscentrum wordt dus gebruikt in combinatie met een CNC machine, om zo de veelzijdigheid van een CNC machine te kunnen vergroten.

Twee soorten kotterbanken

Er bestaan twee soorten kotterbanken: een kotterbank die geïntegreerd is in de vloer, of een machine die in de schuur, boven de grond, staat. Een kotterbank in de vloer heeft het voordeel dat in je in staat bent grotere werkstukken te kotteren, vergeleken met een machine die boven de grond staat. Een bank die in de vloer zit, heeft als nadeel dat het een stuk meer moeite kost om te bevestigen. Als je enkel tijdelijk een kotterbank nodig hebt, is het aan te raden om een machine boven de grond te gebruiken. Mocht je een kotterbank willen gebruiken voor grotere werkstukken, dan is het aan te raden om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een kotterbank die geïntegreerd is in de vloer.

Benodigdheden tijdens het gebruik van een kotterbank

Tijdens het gebruik van een kotterbank heb je een aantal dingen nodig om het apparaat zo goed en veilig mogelijk te gebruiken. Ten eerste heb je tijdens het gebruik van een kotterbank een veiligheidsbril nodig. Hiermee voorkom je dat je gevaarlijke stoffen in je oog krijgt, bijvoorbeeld houtsplinters, plastic en pvc. Ten tweede, mocht je lang haar hebben, dan is het aan te raden om tijdens gebruik van de kotterbank je haar vast te knopen. Het kan namelijk voorkomen dat je lange haar terecht komt in de boor, wat voor hoofdletsel kan zorgen.