Goedkoop een opleiding volgen?

Wil je je graag verder ontwikkelen? Misschien wil je je laten omscholen of juist bijscholen zodat je binnen je werken kan doorgroeien. Er is een goed systeem waardoor je goedkoop een opleiding kan volgen. Dit is vooral fijn wanneer je een krap budget volgt. Met het STAP-budget kun je per jaar €1000,- krijgen voor een opleiding! Lees verder als je wilt weten hoe dit werkt.

Verschillende opleidingen

Misschien denk je dat het STAP-budget wel leuk klinkt maar dat je er waarschijnlijk niet veel mee kan doen. Dit is helemaal niet waar. Er staan ontzettend veel opleidingen, trainingen en cursussen in het STAP-register waar je een budget voor kan aanvragen. Zo kun je bijvoorbeeld een NIMA A opleiding doen. Deze zijn gericht op marketing en communicatie. Zo’n opleiding is ideaal voor als je meer kennis op wilt doen voor je werkfunctie. Ook is het budget beschikbaar voor meerdere niveaus. Bij NIMA en andere opleiders kunnen je kiezen van het MBO tot universitair. Dit maakt het heel toegankelijk voor iedereen van verschillende achtergronden. Er zijn ook veel flexibele opleidingen beschikbaar. Zo kun je naast je werk toch een opleiding volgen. Denk hierbij aan een opleiding in de avonduren, in het weekend of online lessen!

Voor wie

Er zijn niet veel voorwaarden waar je aan moet voldoen om het budget te kunnen krijgen. Je moet ervoor zorgen dat je opleiding in het STAP-register staat. Wanneer je op zoek gaat naar een opleiding is het dus beter om eerst het STAP-register op te zoeken en vanuit daar te kijken naar een opleiding. Verder moet je minimaal 18 jaar oud zijn om het budget te kunnen ontvangen. Ook mag je nog geen AOW ontvangen. Als dit wel zo is dan kom je niet aanmerking om het budget te ontvangen. Verder is het van belang dat je een volksverzekering hebt. Dit zijn de enige voorwaarden waar je aan moet voldoen. Als dit nog niet helemaal duidelijk is zijn er online tests beschikbaar om te kijken of je het budget mag aanvragen.

Beperkt beschikbaar

Buiten de voorwaarden om zijn er nog een aantal andere punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat je maar 1 keer per kalenderjaar het budget mag ontvangen. Als je het in dit jaar al hebt ontvangen dan moet je wachten tot het volgende jaar om het budget weer aan te vragen. Verder is er maar een beperkt budget beschikbaar. Het kan zo zijn dat je je aanmeldt en dat je verzoek wordt afgewezen doordat het budget voor deze periode op is. Je moet dan wachten tot de volgende aanvraagperiode. Vanaf januari begint er iedere twee maanden een nieuwe aanvraagperiode. Dus de eerste van het kalenderjaar is januari. De volgende periode begint in maart, daarna in mei en zo verder. Je moet minstens 4 weken voordat je opleiding begint, het budget hebben aangevraagd. Als laatste is het goed om te weten dat je zelf niet het budget ontvangt. Er komt dus geen geld op je rekening te staan. UWV stuurt het geld van het budget direct naar je opleider. Dit is zo om er voor te zorgen dat mensen geen misbruik gaan maken van het budget. Het is de bedoeling dat het budget gebruikt wordt voor de ontwikkeling van werkende en werkzoekende. Op deze manier wordt dat geregeld.