Hoe kan je gaan werken bij de Rijksoverheid

Wellicht heb je interesse om bij de Rijksoverheid te gaan werken. Misschien wel in het Ministerie. Maar hoe kom je daarvoor in aanmerking? Welke opties heb je? Wat heb je nodig als vooropleiding? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al een baan in de overheid hebt maar graag wil doorgroeien binnen de organisatie waar je werkt. Wat zijn dan je mogelijkheden? Kun je je laten bijscholen? Er zijn bijvoorbeeld trainingen Rijksoverheid waarmee je al veel meer kans mee maakt!

Trainingen Rijksoverheid

Er zijn veel trainingen die je kan volgen. Je kan veel van deze trainingen zien als een opleiding. Op deze manier kun je je in korte tijd bijscholen om toch een goede baan te krijgen. Er zijn hier verschillende soorten opleidingen en ze hebben ook verschillende niveaus. Zo is er bijvoorbeeld een masterclass in Bestuurlijke Aanpak van Ondermijning. Een masterclass is een op zichzelf staand onderdeel van een opleiding op masterniveau Rijksoverheid. Verder zijn er opleidingen op HBO niveau. Expert Milieu is er hier een van. Hier word je in 5 maanden opgeleid tot een expert in alles dat over het milieu gaat. De Rijksoverheid biedt veel opleidingen in veel verschillende vormen.

Masterniveau

Opleidingen op masterniveau duren 9 maanden. Het is mogelijk om de opleiding op locatie te volgen of online. Online is vooral handig wanneer je meer flexibiliteit nodig hebt en niet altijd kan reizen naar de locatie. De master opleidingen zorgen ervoor dat je kennis over het vakgebied verbreed en verdiept wordt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld binnen je organisatie doorgroeien. Er zijn ook masteropleidingen die je kunt volgen nadat je een bachelor opleiding hebt afgerond. Denk hierbij aan Master Bestuurskunde of Master Bedrijfsrecht.

Connecties

Wanneer je een training van de Rijksoverheid aangaat zul je veel mensen ontmoeten. Dit al helemaal wanneer je de lessen op locatie volgt. Sommige mensen zullen al een baan in de overheid hebben en hierdoor is dit een geweldige mogelijkheid om connecties te leggen. Alle leraren zijn overigens mensen die in de praktijk al veel ervaring hebben. Door je te omringen met mensen die werken waar jij ook wilt werken kan je makkelijker hun wereld binnen komen. Je kan natuurlijk ook veel informatie via hen krijgen. Maar wanneer zij zien hoe goed je je best doet tijdens de opleiding kunnen ze je wellicht bij hun baas aanbevelen. Dit is ook een goede manier om plekken voor eventuele stages te vinden.

Veel aanbod

De trainingen en opleidingen van de Rijksoverheid komen in veel verschillende vormen en maten. Zo zijn er trainingen die een maand duren maar er zijn ook opleidingen die 9 maanden duren. Zoals eerder besproken zijn er ook meerdere niveau’s die je kunt volgen. Verder zijn er dag opleidingen en avond opleidingen. Je kunt zelfs je training op zaterdag volgen als dit beter in je agenda past. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn zorgt het ervoor dat de trainingen en opleidingen toegankelijker zijn voor de studenten. Wanneer zij bijvoorbeeld al een baan hebben die niet flexibel is kunnen zij door online lessen, avond lessen of lessen op zaterdag, toch de training of opleiding volgen. Hierdoor kunnen zij extra kennis opdoen en kunnen ze blijven groeien en zichzelf verbeteren.