City-bikes ervaringen, reviews en beoordelingen

City Bikes: De opkomst van de omafiets

De omafiets is een type fiets dat iedereen kent. Het is een fiets die ongekend populair is en het straatbeeld voor een groot deel bepaald. Op zich is dit best verrassend te noemen. Want zeg nu zelf, een omafiets klinkt je toch niet heel hip en trendy in de oren….toch? Hoe kan het dan dat juist deze fiets met zijn ouderwetse benaming zich heden ten dage op zo’n grote belangstelling mag verheugen? Het is een type fiets die iedereen kent. De één is er gek op en de ander heeft er klachten over. Feit is en blijft dat deze fiets mega populair is. Wij hebben ons meer verdiept in deze bijzondere fiets en we delen onze ervaringen natuurlijk graag met je.

 

De fiets met een vleugje nostalgie

Voordat we direct bij de verklaring komen waarom deze fiets zo geliefd is op dit moment, nemen we je even mee terug in de tijd. Het heden laat zich immers niet verklaren zonder het verleden te kennen. Het is dus goed om te weten wat een omafiets nu eigenlijk precies is. Omafietsen horen thuis onder de noemer City Bikes. Deze lijn fietsen staat bekend om zijn degelijkheid, robuustheid en betrouwbaarheid. Het zijn fietsen die ideaal zijn voor het overbruggen van afstanden tot een kilometer of vijf, zes. Ze worden voornamelijk ingezet vanuit praktisch nut, zoals bijvoorbeeld woo-werkverkeer, fietsen van en naar school en voor het doen van boodschappen. Dit lees je terug in reviews die mensen achterlaten over het gebruik van deze fietsen. Dit zijn overigens ook onze eigen ervaringen met deze fietsen. De omafiets kenmerkt zich door de lage instap, een gesloten kettingkast en het ontbreken van versnellingen en handremmen. Het buizenframe is uniek te noemen. De onderbuis is namelijk recht en de direct hierboven geplaatste frame buis is krom. Beide framebuizen zijn connected met elkaar door middel van een klein buisje. Deze laatste dient ter versteviging van het frame. Karakteristieke kleur van de fiets is zwart.

 

City Bikes-opkomst van de omafiets

 

De omafiets in de uitvoering anno nu

Je hebt zelf vast en zeker wel de nodige ervaring met fietsen. Zo is fietsen met het windje in de rug meestal geen straf. Maar het wordt een ander verhaal als je de wind pal tegen hebt. Je bent dan blij als je een lichtere versnelling kunt trappen. Maar wacht eens even! Er zitten op city-bikes als omafietsen toch helemaal geen versnellingen? Dat klopt, op het originele model althans niet. In reviews kom je hier veel klachten over tegen. Mensen vinden het model echt heel erg mooi, de zithouding is top, maar ze missen toch wel dat beetje comfort dat versnellingen bieden. Dit is dan ook reden om in de uitvoering van anno nu een paar kleine wijzigingen door te voeren ten opzichte van het origineel. Zo is dit specifieke model fiets tegenwoordig ook te koop in een variant die wel voorzien is van moderne gemakken als versnellingen en handremmen. Toch is er een grote groep mensen die de voorkeur geeft aan het originele model. Zij gebruiken de omafiets waar deze voor bedoeld is en op deze korte ritjes binnen de stad valt het over het algemeen wel mee met de wind. Het grootste klimmetje dat je moet maken is waarschijnlijk een brug of viaduct, dus daar heb je ook niet persé versnellingen voor nodig. Wat vrijwel iedereen die een omafiets aanschaft prettig vindt, is dat de fiets niet alleen in de kleur zwart verkrijgbaar is. De fiets is in vrijwel elke kleur verkrijgbaar, zeker als je kijkt bij de online fietsenwinkel.

 

Retro is hot

Dat de omafiets zo geliefd is heeft alles te maken met het feit dat het een retro-fiets is. Retro is helemaal hip en happening. Je ziet dit in tal van zaken terug en niet alleen in city-bikes als omafietsen. Kijk maar eens naar iets als sneakers. De modellen van weleer worden aangepast naar deze tijd en vliegen als warme broodjes de deur uit. Ook verschillende automerken maken gretig gebruik van onze hang naar vroeger. De Fiat 500 en de Mini Cooper, moderne auto’s die je direct herinneren aan vroeger tijden. Je leest vaak in reviews terug dat mensen voor hun dochter een omafiets hebben gekocht, omdat deze hen doet denken aan de tijd dat ze er zelf één hadden. Behalve het feit dat retro erg in is, is het natuurlijk ook zo dat het model van deze fiets uniek is. Het model is tijdloos en daarmee groot in zijn eenvoud. De verwachting is dan ook dat de omafiets nog lang in het straatbeeld te zien zal zijn. En ja, dit zal vast en zeker ook wel weer eens iets minder worden. Maar juist omdat het een fiets is met een geheel eigen uitstraling en karakter was, is en zal het een fiets zijn, die je over vele tientallen jaren nog steeds veel zult zien.

 

En wat is jouw ervaring met deze fiets?

Een groot deel van de nieuwe fietsen wordt online gekocht. De redenen hiervoor zijn simpel, namelijk:

• prijsvoordeel,
• gemak,
• de grootste keus.

Toch vinden veel mensen het lastig om enkel en alleen op basis van foto’s en productbeschrijvingen een fiets te kopen. Voor deze mensen zijn reviews, klachten en ondervindingen van anderen zeer waardevol. Zo kunnen jouw ondervindingen van een bepaalde omafiets voor iemand de doorslag zijn om deze wel of niet aan te schaffen. Door jouw ervaring te delen help je overigens niet alleen andere kopers, maar help je ook de verkopende partij. Op basis van bijvoorbeeld klachten kunnen zij hun service en dienstverlening aanpassen en/of verbeteren. Het verdient aanbeveling om je feedback zo objectief mogelijk neer te zetten. Mensen die nog niet precies weten of ze nu city-bikes, mountainbikes of welk ander type fiets dan ook gaan kopen, zijn vooral gebaat bij feiten over de fiets die je gekocht hebt. Uiteraard is het ook prettig als je laat weten hoe je de verkopende partij hebt ervaren.

Hoe dan ook, de omafiets is here to stay en zal ons straatbeeld nog lang sieren.

 

Meer informatie: Bekijk gerust deze mooie uitlegvideo